Kokos na pečení a vaření, ale i jako pochutina
Kokosová palma, která plodí kokosy. A právě kokos známe nejenom z filmů, ale v dnešní době i velice často z obchodu. Palma se pěstuje v jihovýchodní Asii, odkud pochází. Velice často se však s palmovými háji můžeme setkat i v jiných tropických oblastech, kde se pěstuje poblíž řek nebo na březích moře.
Z kokosového ořechu se používá vnitřní část ke konzumaci. Využívá se tedy pouze bílá část, ze které se vyrábí jak mléko, tak tuk nebo třeba právě strouhaný kokos.
Exotika i u nás doma. Víte, k čemu všemu se dá používat strouhaný kokos?
Strouhaná forma se velice často používá na pečení. Objevit však můžete i další varianty, které se dají konzumovat i jen tak jako pochutiny. Tato netradiční pochutina si našla své spřízněnce a někdo kokos miluje a jiný ho nenávidí. Má totiž naprosto typickou chuť i vůni, takže ho pozná každý. Jenomže kokos má velice pozitivní účinky na lidské zdraví, proto by u nás na stole neměl chybět. Konzumovat se dají plátky nebo jiné verze, známé jsou ještě kostičky, ale vyrábí se i jako strouhaný, který ocení zejména pekařky. Skvěle se z něj pečou nejrůznější sladké pokrmy, buchty, koláče, dezerty, přidává se do cukroví a najdete ho v mnohých dalších receptech.
Proto se nejčastěji vyrábí jako strouhaný. Ten najdete v kterémkoliv běžném obchodě a dá se zakoupit za velice nízkou cenu.
Kokos si můžete přidávat také do smoothie nebo jogurtu. Udělat si zdravou mističku s ořechy a semínky a dát si ji k snídani. Můžeme ho jíst klidně každý den.
Co obsahuje? Z velké části z tuků, dále pak z glycidů a proteinů. Nechybí ani voda. Najdeme v něm vápník a mnoho dalších cenných látek.
Pokud vybíráte kvůli chuti a vůni a chcete kvalitní produkt, pak rozhodně vybírejte z řad bio. Jedině certifikace totiž zajistí spolehlivý výsledek a dokonalou chuť, kterou si prostě vychutnáte.
Nezapomeňte jej přikoupit na Vánoce. V našich končinách se nejvíce kupuje zřejmě na Vánoce, kdy každý peče cukroví. Do různých druhů se totiž přidává právě strouhaný kokos.